Cand si cum se platesc despagubirile

Despagubirea avariei partiale consta in plata reparatiilor, inclusiv a inlocuirilor de parti distruse si/sau deteriorate care este egala cu costul materialelor si a manoperei inglobate in procesul de repunere a autoturismului in starea initiala (inainte de producerea evenimentului).

Valoarea despagubirii nu poate depasi suma stabilita in asigurarea auto.
In cazul in care costul reparatiei depaseste valoarea sumei asigurate, despagubirea consta in plata sumei asigurate.
Avaria totala presupune inlocuirea autoturismului declarat epava. Despagubirea avariei totale consta in plata contravalorii sumei asigurate.

In ambele cazuri, din valoarea sumei asigurarii auto se va scadea valoarea partilor din autoturism care se pot recupera si valoarea de deseu a partilor autoturismului care se valorifica la unitati specializate.

Procedura de despagubire

Procedura de despagubire in cazul unei avarii presupune parcurgerea cel putin a urmatoarelor etape:
anuntarea societatii de asigurare, in termen de 48 de ore, in legatura cu producerea unui eveniment asigurat;
prezentarea la cea mai apropiata reprezentanta a societatii de asigurare auto pentru depunerea unei declaratii referitoare la evenimentul in urma caruia au rezultat avarii ale autoturismului (data, locul, imprejurarile, autovehicule implicate, estimarea valorii pagubei) si a procesului verbal intocmit de politie;
intocmirea unui proces verbal de constatare a partilor deteriorate si/sau distruse de catre reprezentantul societatii de asigurare, in prezenta asiguratului si a unui reprezentant al unitatii service care va efectua reparatia; dupa constatare reprezentantul societatii de asigurare da acordul unitatii service pentru inceperea reparatiei; societatea de asigurare deschide un dosar de dauna;
efectuarea reparatiei;
transmiterea devizului de reparatie (costuri de materiale si manopera) de catre unitatea service catre societatea de asigurari;
incheierea dosarului de dauna de catre societatea de asigurare; este important de stiut ca una din piesele necesare la incheierea dosarului de dauna este declaratia asiguratului prin care consimte ca nu mai are pretentii in legatura cu valoarea despagubirii;
plata despagubirii (contravalorii reparatiei) catre unitatea de service auto.

Perioada de timp dupa care se efectueaza plata despagubirii difera de la o societate la alta. Aceasta perioada se masoara fie de la data inregistrarii daunei, fie de la data incheierii dosarului de dauna, si variaza intre 15 si 30 de zile. Termenul este de altfel mentionat in clauzele contractuale ale asigurarii.
Perioada de despagubire se poate prelungi daca imprejurarile in care a avut loc evenimentul nu au fost elucidate in timp scurt.
In cazul avariilor suferite in strainatate procedura de despagubire este asemanatoare. Reparatiile se pot efectua in strainatate numai cu acordul prealabil al societatii de asigurare. Plata despagubirilor se poate face in valuta.

Asigurarea de furt

Furtul asigurat poate fi:
partial;
integral.
Furtul partial consta in furtul unor parti componente sau accesorii ale autoturismului: oglinda retrovizoare, roata de rezerva, radiocasetofon, accesorii de telefonie mobila, etc.. Pentru a se acorda despagubiri, furtul unor parti din autovehicul trebuie sa fie un furt prin efractie (fortari de usi, geamuri, portbagaj).

Procedura de despagubire

reclamarea furtului la politie si obtinerea unui proces verbal de constatare;
anuntarea societatii de asigurare;
transmiterea procesului verbal de constatare de la politie catre societatea de asigurare si intocmirea unei declaratii referitoare la partile furate, partile deteriorate cu ocazia furtului si estimarea valorii pagubei;
societatea de asigurare deschide un dosar de dauna;
daca in termen de 30 pana la 60 de zile politia confirma ca partile de autoturism nu au fost gasite, societatea de asigurare dispune plata acestora catre unitatea service care inlocuieste partile furate; in cadrul acestei operatiuni se despagubesc si partile autovehiculului care au fost avariate cu ocazia furtului.

ATENTIE ! In cazul in care partile furate au fost gasite dupa plata despagubirii, asiguratul este obligat sa inapoieze despagubirea primita.
Furtul integral consta in furtul intregului autoturism, iar procedura de despagubire este identica cu cea prezentata mai sus. Si in acest caz, daca autoturismul se recupereaza dupa plata despagubirii, asiguratul trebuie sa returneze despagubirea primita.
DE RETINUT ! Dupa plata fiecarei despagubiri suma sigurata a autoturismului se diminueaza cu valoarea despagubita.
Este indicat ca, dupa fiecare despagubire, sa solicitati reactualizarea sumei asigurate (aducerea la zi a valorii autoturismului). Aceasta operatiune se efectueaza prin plata unei prime de asigurare suplimentare. Altfel riscati ca, dupa daune consecutive, sa nu mai puteti fi despagubiti deoarece suma asigurata a autoturismului s-a micsorat simtitor.

Asigurarea auto RCA

Asigurarea auto RCA va confera transferarea obligatiei de despagubire a daunelor produse unei terte persoane catre societatea de asigurare. In acest caz obligatia dvs. este de a face dovada asigurarii RCA organului de politie care incheie procesul verbal al evenimentului si, eventual, a confirma societatii de asigurare imprejurarile in care accidentul a avut loc. Daca autoturismul dvs. a suferit o avarie din cauza unei terte persoane, va trebui sa va adresati societatii la care este asigurata persoana vinovata de producerea evenimentului, iar procedura de despagubire este asemanatoare cu cea prezentata la asigurarea de avarii.

Asigurarea auto Carte Verde

Daunele pe care le produceti unei terte persoane, cu autoturismul dvs., in afara teritoriului Romaniei sunt platite de catre societatea de asigurare la care ati incheiat contractul de asigurare. In cazul unui accident trebuie sa faceti dovada Cartii Verzi organelor care cerceteaza evenimentul (politie, agent de asigurare al pagubitului). Daca autoturismul dvs. a fost avariat din vina unei terte persoane straine, in afara teritoriului Romaniei, trebuie sa procedati conform instructiunilor societatii de asigurare de la care ati cumparat Cartea Verde. De asemenea, in acest caz, daca detineti o asigurare de avarii in afara teritoriului national, procedura de despagubire este cea de la asigurarea auto de avarii.

Comments are closed.