Un RCA se traduce simplu ca Răspundere Civila Auto și este practic o asigurare ce îți oferă confort atunci când te afli la volanul mașinii tale. În cazul în care ai produs un accident în urma căruia au rezultat pierderi materiale sau chiar pierderi de vieți omenești vei fi scutit de plată pentru că asigurarea o va face în locul tău. Pe de altă parte, RCA-ul propriu nu îți repara ție autovehiculul sub nici o formă.

În cazul în care cineva ți-a accidentat mașina tu o vei putea repara foarte ușor folosind banii primiți de la RCA-ul acelui individ pentru că a fost vina lui, însa respectivul va trebui să scoată din buzunar pentru a-și acoperi propriile cheltuieli. Practic, o astfel de asigurare este obligatorie pentru orice șofer care circulă pe străzile din România, iar acest lucru este pe cât se poate de bun. În primul rând dacă cineva te accidentează din cauza neatenției nu va trebui să te judeci cu el pentru a-ți recupera paguba, deoarece compania de asigurări îți va da banii în cel mai scurt timp.

Niciodată să nu circuli fără asigurarea făcută la mașină și asta pentru că te poate costă scump. Cu toate că trebuie să ajungi undeva de urgență, iar asigurarea ți-a expirat nu trebuie să te urci la volan. La început poate vei încerca să te autoconvingi, să te gândesti că vei merge foarte prudent și atent, dar trebuie să știi că nimeni nu se urcă în mașină cu gândul de a face accident, prin urmare nu știi niciodată cum ghinionul îți poate ieși în cale și să te trezesti cu fel de fel de procese. Mai mult decât atât, dacă din nefericire Poliția Română te oprește pentru un control de rutină și nu ai asigurare, riști o amendă între 1000 – 2000 lei, deci cel mai bine este să eviți astfel de situații neplăcute.

În general pentru a putea calcula polița de asigurare RCA IEFTIN trebuie să completezi următoarele date:

  • tipul de persoană (persoană fizică sau persoană juridică),
  • tipul de autovehicul (autoturisme, autovehicul de transport, tractoare, rutiere, autoutilitare, remorci sau semiremorci),
  • capacitate cilindrica (până în 1200 cmc, peste 2000 cmc și altele),

În funcție de aceste date se pot oferi rezultate estimative.

Pentru a obține rezultatul final trebuie completate și alte informații pentru a avea un rezultat concret:

  • detalii despre autoturism (marcă, model, număr de înmatriculare, data de intrare în vigoare a poliței de RCA),
  • detalii personale (cod numeric personal, data obținerii permisului de conducător auto, județul, localitatea, adresa exactă, funcția – bugetar, pensionar, persoana cu handicap, cu copii minori, veteran și altele)